Opperdoezer rondjes gestolen van Hero Stam

Tuinder Hero Stam is er doodziek van. Van zijn land aan de Almereweg in Opperdoes zijn tussen de veertig en vijftig kistjes Opperdoezer Ronden gestolen. Hij zet alles op alles om de dader(s) op te sporen. „En dat zal lukken!“ Vorige week was Stam aan het aardappelen rooien op zijn land. Zelf kon hij niet erg meehelpen vanwege rugproblemen. Dat was ook de reden dat hij in de avond niet alles van zijn land haalde. „Ik had er de fut niet meer voor. Dus heb ik er zo’n veertig kistjes afgedekt onder het loof laten staan.“ Niet voor het grijpen, benadruk de Opperdoezer. „Je moest echt weten waar ze stonden.“ Donderdagochtend sprak een van zijn rooiers hem aan. „Of ik toch alles van het land gehaald had.“ Zo wist ik het. „Anders had ik het misschien nog niet geweten, want het stond er goed!“ Alles bleek weggehaald. Hero Stam denkt dat dit gebeurt is via het parkeerterrein van de spar in Opperdoes. „Achter de Spar kun je tussen de bomen het land in. Mijn land ligt sowieso nogal afgelegen. Maar we zagen een pad, dat over het land van anderen liep naar het parkeerterrein.“ Hij is ziek van de diefstal, zo’n 180 kilo. „Ze doen toch vier kilo de kilo. Maar voor mij heeft het emotionnele waarde. Ik ben hier een jaar mee bezig geweest, dek ze toe bij de vorst, ze zijn gerooid en dan gaat een ander met mijn aardappelen aan de haal!“ Hij heeft er hel veel tijd ingestoken, maar dat is niet de enige reden dat hij niet opgeeft. Hij kan niet tegen onrecht. En er blijken vaker kistjes Opperdoezer Ronden te zijn gestolen. “Ik was een terriër, nu ben ik een pitbull.” ‘Power to the Pieper’ staat in grote letters geschreven op zijn schuur aan de Almereweg. En zo is het. Hero Stam is fervent pleitbezorger van de Opperdoezer Ronden, die hij zelf op ruim twee hectare grond in Opperdoes teelt. Als die kistjes vol van zijn land worden gejat, heeft de dader een slechte aan hem. “De onderste steen komt boven”, beloofde hij enkele weken terug, toen hij de diefstal van veertig kisten net had ontdekt. En daar houdt hij zich aan. Hij is niet de eerste keer dat aardappelen van hem gestolen zijn. “twee jaar terug werden ook al kistjes van mijn land gestolen.” Misschein nog wel belangrijker: hij heeft ontdekt dat de diefstal van Opperdoezers structureel is. En hij is ervan overtuigd dat de dader iemand uit het van is. “Net als met die bloemen, die uit koelcellen worden gejat. Dat zijn helemaal geen buitenlanders, dat zijn mensen die weten wat ze doen. Dat is met die Opperdoezers ook zo. Een pool jat misschien één kistje, maar geen tien, of veertig. Dit is voor de handel.

Papierhandel
Hij beseft dat de politie het ook druk heeft. “Al die papierhandel, voordat ze eens proces verbaal kunnen opmaken. Vroeger had je de veldwachter, die ging op zoek als er iets gestolen was. Tegenwoordig moet je het zelf doen.” Dus dat heeft hij gedaan. Hij heeft veel tijd gestoken in zijn onderzoek, allerlei mensen gesproken. Zo ontdekte hij dat de afgelopen jaren veel vaker Opperdoezer Ronden zijn gestolen. “Het blijkt een structureel probleem. De een is tien kisten kwijt, de ander zeven. En geen teler die aangifte doet. Daar hebben ze helemaal geen tijd voor.” Hijzelf eigenlijk ook niet, maar deze diefstal is hem in het verkeerke keelgat geschoten. Bovendien denkt hij de dader op het spoor te zijn. Hij was laatst bij iemand die bloemen en aardappelen had gekocht, en herkende zijn eigen piepers. Op zijn specifieke kenmerken wil hij, lopende het onderzoek, niet ingaan. Maar de politie is op de hoogte. “Bovendien waren destijds maar drie telers aan het oogsten.” Hij heeft inmiddels de politie ingeschakeld. “Eerst dachten ze weinig te kunnen doen, maar nu nemen ze mijn aangifte serieus.” Hij kreeg onlangs van DAS Rechtsbijstand een brief namens een vermeende dader. “Ik zou iemand hebben beshuldigd en mag dat niet meer doen. Er zou aangifte zijn gedaan van laster. Ik beschuldigde niemand in de media, maar ik beloof de dader: ik rust niet tot hij gepakt is. Ik was een terriër, nu ben ik een pitbull.”

Aanbevolen nieuwsberichten

 

Passie voor de opperdoezer ronde.

Het is al zijn leven lang zijn grote passie: Opperdoezer Ronde. Teler Hero Stam kan gerust ambassadeur van het West-Friese aardappelras worden genoemd. Hij ziet het arsenaal krimpen. Dat vindt Stam niet erg. “kleinschaligheid is de kracht van het ras”.

Hero zijn trots.

Power to the Pieper staat groot op de schuur van waaruit Hero Stam Opperdoezer Rondes en andere aardappelen, groente en fruit verkoopt. Als de grote Noord-Hollander begint te praten over de kleine ronde aardappeltjes uit het Westfriese plaatsje Opperdoes, waar hij zelf ook woont, houdt hij liever niet meer op. “Ik ben heel trots op dit aardappelras. Alleen aardappels die binnen een straal van 1 kilometer om de kerk van Opperdoes worden geteeld mogen Operdoezer Ronde heten, een aardappel met een dunne schil en een gelige vleeskleur.

BOB-status

De aardappelen hebben een BOB-status; Beschermde Oorsprong Benaming. In de BOB-status mogen deze aardappelen in en 1 op 2 rotatie worden geteeld., mits ze voor 10 juli uit de grond zijn. Dan zijn de telers de ziektedruk voor. De keuringsdienst NAK controlert dit. Als er na die datum nog aardappelen in de grond zitten, gaat de vruchtwisseling automatisch over naar 1 op 3 teelt. Er zijn zo’n 25 telers rond Opperdoes met een arsenaal van 75 hectare die jaarlijks 3.5 tot 4 miljoen kilo Opperdoezer Ronde telen. Stam: “Als iedere Nederlander nou een half pondje neemt, zijn ze zo op.”

Hero Stam vreest voor verlies van authenticiteit van het ras. “De Opperdoezer Ronde groeit in het voorjaar negen weken tijd en wordt als het gewas nog groen is met de hand gerooid. Alleen dan krijgt het die bijzondere smaak. Als het gewas afrijpt, wordt de aardappel bloemig. Dat moet niet, hij moet stevig zijn. Daar staat het ras om bekend.” Het kleinschalige is de kracht van de Opperdoezer Ronde, vindt Stam.

Geschiedenis van Hero Stam en Power to the pieper.

Hero Stam is geen gewone aardappelteler. Hij groeide op met de Opperdoezer Ronde op het agrarisch bedrijf van zijn vader, als jongste van zeven zonen in een gezin van acht kinderen. De Noord-Hollander sloot het ras in zijn hart. “Ik teel dit ras al sinds mijn twaalfde en ben het altijd blijven doen naast mijn werk als kraanmachinist. Hiervoor onderhield ik op verschillende plaatsen volkstuintjes. Toen Stam twintig jaar geleden wegens reuma werd afgekeurd, besloot hij van zijn hobby een bedrijf te maken. “De Opperdoezer Ronde is mijn passie, mijn wereld. Met beperkt budget kocht ik een schuur, later kocht ik een bedrijf op. Een deel van mijn grond verhuur ik nu”. Hij promoot het aardappelras graag en vaak. Regelmatig in samenwerking met gerenommeerde chefkoks. Stam siert in menig receptenboek en mocht de koks in zijn kas ontvangen.

Sluit Menu
Translate »